The taste of insect protein

Jednou jsem viděl v nějakym pořadu (znáte to, takový ty chytrý kanály jako discovery chanel a tak..) dokument o pojídání hmyzu. Nejrozšířenější je to v Asii, konkrétně v Thajsku. No a čirou náhodou u nás v práci vaří rodilej thajec svoji domovskou kuchyni, tak jak jí zná už od malička, ne jako ty naše český fastfoody, kde maj nudle na tisíc způsobů a všechno chutná skoro stejně. Až díky němu jsem si zamiloval thajskou kuchyni, která prostě musí pálit, ať už v malým, či větším měřítku. A že mi občas tečou slzy, když mi dá ochutnat jeho tradiční pokrm :-) Ale na druhou stranu to neni jenom o pálivosti. Má dokonale vyvážený chutě, které podtrhnou čerstvé bylinky a spousty koření, které jsem dosud vůbec neznal. Člověk se pořád učí, že? No a když jednou přinesl do práce hmyz, respektive larvy motýlů, bylo mi jasný, že je na čase ochutnat i tohle :-) Asi bych to jen tak nesnědl, ale jemu 100% věřím. Hned se mi vybavil právě ten chytrej pořad a s trochou sebezapření jsem to zkusil.. A světe div se, nebylo to vůbec špatný! Hlavně z výživovýho hlediska je hmyz excelentní- spousty bílkovin, žádný tuk (záleží hodně na přípravě) a skoro žádný kalorie. Pro mě jako zápasníka v přípravě na boj o titul Čr v MMA, kterej musí držet dietu to bylo rozhodně YES! :-)  No a kdo ví, třeba za pár desítek let, kdy bude planeta total přelidněná, bude pojídání hmyzu zcela běžný i v Evropě a lidi se naopak budou pozastavovat nad tím, že někdo jí hovězí :-))) Protože je jasný, že hmyz neni náročnej na chov, tak jako hovězí plemena. Takže díky mému guru thajské kuchyně a kamarádovi Thanomovi, za super zážitek a zkušenost ;-)  
A to z nich mohli bejt takový krásný motýlkové :D


A co Vy? Máte zkušenost s pojídáním hmyzu? :-)
Tak zas někdy čau Leo


Halloween- sežer dýni na 100 způsobů

 

Halloween se stal za poslední roky u nás docela populárním svátkem, protože se spousty lidí může vyřádit na všelijakejch kostýmech a vyrazit do Prahy řádně zapít den mrtvých. No, já jsem ho slavil trochu jinak a to přípravou akce ve formě brunche na halloween. Takže jsem se víc vyřádil na jídle než na kostýmu.  Je to už několikátá Halloween party co jsem připravoval. Samozřejmě nesměli chybět dýně a to v různých provedení (pumpkin soup, pumpkin chutney, nebo různé dýňové deserty a spousty dalších vyborných jídel) A dokonce nás navšívil i parťák ze záhrobí ;) A co Vy? Vařili jste něco netypického co normálně neděláte?


Tuňák tataki s krustou togarashi a mořskými fazolkami, dresinkem ze zázvoru a chipsem z japonské ředkve


Kuřecí galantýna s dýňovým chutney a vinným želé


Apokalyptický cupcakes s granátovým jablkem


Kdo by nechtěl rakev z čokolády,že? :)


Panna cotta s radioaktivní šlehačkou




U nás v práci straší (jasnej důkaz)


Náš bejvalej parťák


Na kostým už moc času nezbylo :)



Velké dík mistrům cukrářům ;)

Čau Leo


Něco málo na úvod..



Každej z nás se musí nějakym způsobem živit,  já jsem si vybral gastronomii. Pracuju v jednom 5ti * hotelu v Praze, takže nesmažim do zblbnutí sejra a řízky v ňáký zaplivaný hospodě kdesi na rohu :-)  Je super, že se mám pořád co učit ať už od různých lidí co k nám jezděj ze Světa na "trade out" anebo pomocí všelijakejch seminářů. Posledně to byl seminář o molekulární kuchyni , dělám třeba kaviár a espumy ze surovin, které málokdo zná, no a tak si teď  v práci hraju, když je teda na to čas :-)Hodně mě baví na sobě makat v MMA (mix martial arts) a v Crossfitu,ale o tom pořádně až příště v samostatném článku ;-) Co se týká módy, nikdy jsem ji moc neřešil (vytahaná mikina a kalhoty u kolen alá skejťák :D) Od tý doby co jsem s Elle, tak jsem zjistil, že existuje mnohem větší spektrum oblíkání. Mám přes dvacet párů bot a mojí novou vášní jsou košile, upřímně ani nevim kolik jich mam :-) Tak na úvod by asi stačilo, budu se těšit příště ;-)







Leo